Bronnen

Ter inspiratie, voor specifieke projectjes of gewoon om mijn gedachten in beweging te houden en mezelf te enthousiasmeren, gebruik ik verschillende bronnen: tijdschriften, boeken, websites, winkels etcetera. Onderstaand een overzicht.


Tijdschriften:

 • Burda: Zelfmaakmode magazine en mijn maandelijks aanbevolen portie input. Enorm veel heb ik er niet uit gemaakt, maar erdoorheen bladeren geeft me altijd een enorme boost in enthousiasme en nieuwe ideeën. Twee jaar geleden vroeg ik een 3-nrs proefabonnement aan, met als doel meteen erna weer op te zeggen, wat mislukte omdat ik de opzegbrief naar de verkeerde uitgever stuurde. Vervolgens is het abonnement automatisch omgezet naar een jaarbonnement, waar ik nog steeds enorm blij mee ben. Het moest zo zijn dus, laten we zeggen.
 • Burda Easy Fashion: Zie Burda, maar dan gericht op een iets jonger en hipper publiek, met makkelijker te maken patronen. Komt tweemaal per jaar uit, ik koop hem meestal ter aanvulling op mijn voorraad ‘normale’ Burda’s, hoewel ik de kwaliteit iets minder vind (maar nog steeds erg leuk om doorheen te bladeren en inspiratie op te doen).
 • Burda Patchwork. Quilts en applicaties: Onlangs ontdekt tijdschrift van de Burda-serie over patchwork en quilten, komt viermaal per jaar uit. Waarschijnlijk zal ik nooit in mijn leven een quilt (deken van allerlei aan elkaar genaaide stofjes) maken omdat het veel te veel werk is, maar de foto’s van projecten uit dit magazine zijn vaak zo waanzinnig mooi, dat het een echte inspiratiebron voor me is.
 • Anna: Maandelijks magazine over handwerken, ook van de Burda uitgeverij maar dit is iets minder duidelijk dan bij de drie bovenstaande. De kwaliteit is ook iets minder (maar nog steeds goed), maar omdat het meer gericht is op het maken van kleine dingetjes past het wat meer bij mijn eigen projectjes. Wel een hoog tuttigheidsgehalte.
 • Ariadne at Home: Magazine over wonen, ik heb één uitgave gekocht om te kijken of het iets voor mij was; dit omdat ik een heel gaaf boek heb, gebaseerd op zelfmaakdingen uit de verschillende uitgaven van dit tijdschrift. Het tijdschrift zelf is mooi maar mij iets te designerig, met maar weinig zelfmaakdingen.
 • Knipmode: Uit puur ongeduld vanwege het moeten wachten op de nieuwe Burda editie (“ik wil NU kunnen bladeren!”) heb ik een keer de Knipmode gekocht, en dat ritueel herhaalt zich nu iedere maand. Minder ‘glossy’ dan de Burda en helaas geen andere projectjes dan kleding, maar er staan vaak leuke kledingstukken in. Ook fijn is dat het minder ‘over the top’ is dan de Burda, daar staan mij soms iets té ‘modieuze’ kleren in.
 • Delicious: De winkel waar ik werk stond in de februari-uitgave, dus moest ik die natuurlijk hebben. Erg leuk magazine, interessante recepten, maar als verkoper in een gespecialiseerde kookwinkel raak ik af en toe ietwat geïrriteerd door de journalistieke slordigheden die er in staan (en ze hadden de naam van de winkel verkeerd, zucht O_o). Maar ik denk dat ik er wel mee kan leven, en dat ik het vaker ga aanschaffen.

Boeken:

 • Naaien is niet moeilijk (Burda, 2006): Mijn bijbel aangaande naai-aangelegenheden, bij toeval tegengekomen toen ik bij ’t Smitje even moest wachten op de verkoper die spullen aan het pakken was. Het boek stond op de balie, ik bladerde er even in en was meteen verkocht. Tot in detail staat er vanalles in over patronen (inclusief het aanpassen van), stoffen en technieken voor het maken van kleding. Ook fijn is dat het gebaseerd is op Burda-patronen (dus o.a. uit de tijdschriften), waardoor het mooi op elkaar aansluit.
 • De naaigids (door Lorna Knight; Librero, 2009): Uitgebreide informatie over alle verschillende steken die je maar kunt bedenken, voor naaimachine, lockmachine of met de hand. Ook een stoffenwijzer met informatie over de verschillende soorten stoffen, en info over technieken zoals het inzetten van ritsen.
 • Kleine cadeau’s; Zelf maken, Mooi inpakken (door Liezel Norval-Kruger en Tina-Marié Malherbe; Ariadne at Home, 2005): Inspiratieboek door Ariadne at Home (woonmagazine) over mooie cadeautjes die zelf te maken zijn, en allerlei creatieve manieren om ze in te pakken, en zo net even een ‘special touch’ eraan te geven. Mooie foto’s en sfeervolle beschrijvingen, waardoor je meteen zin krijgt om mensen spontaan cadeautjes te geven.
 • Mode begrijpen. Een overzicht van de belangrijkste modestijlen (door Mairi Mackenzie; Librero, 2010): Mode op de voet volgen heb ik altijd een beetje onzin gevonden, maar het is leuk om inspiratie op te doen bij alle verschillende stijlen. Dit boek geeft informatie over de achtergrond van alle verschillende stijlen en ontwikkelingen binnen de mode, vanaf de 17e eeuw, met mooie foto’s van voorbeelden bij iedere stijl. Enorm leuk om te lezen en zo erachter te komen waar al die verschillende stijlen nou vandaan komen, en hoe men zich vroeger kleedde.
 • Knit it book (Phildar & Esmod International, 2e trimester 2008): Klein boekje met creaties van studenten van de Esmod International Fashion University Group (blijkbaar bestaan er ook mode-universiteiten) voor beginnende breisters. Deze kreeg ik gratis mee toen ik bij ’t Smitje vroeg hoe ik het beste kon beginnen als ik wilde leren breien.
 • Het kleine breiboek (Book Specials Nederland bv): Voor Zeeman gedrukt klein boekje met basis-breitechnieken dat maar 99 cent kost. Ik heb het gekocht om een naslagwerk te hebben voor als ik weer een tijdje niet heb gebreid, en voor info over een paar technieken die ik nog niet kende.
 • Breien voor iedereen & Breien voor Jongeren (Book Specials Nederland bv, 2009): Ook van Zeeman voor 99 cent, met foto’s en breipatronen van ongeveer 20 kledingstukken. Ik acht het onwaarschijnlijk dat ik ooit het geduld zal hebben om een trui of iets anders groots te breien, maar de patronen zijn leuk te gebruiken voor eigen dingetjes.
 • Dumonts Kleine Mode Lexicon (door Sylvia Jonas; Rebo Productions, 2007): Ik ben fan van Dumont’s kleine lexicons, dus dit boekje mocht niet ontbreken. Info over allerlei mode termen en de meeste bekende ontwerpers en merken.
 • Het Manga Werkboek (door Christopher Hart; Librero, 2010): Boek om stap voor stap manga figuren te leren tekenen. Fijne uitleg over theorie, en omdat je veel moet natekenen, wat toch echt een goede manier om te trainen is, leer je er best snel mee. Wel redelijk beknopt, om echt goed te leren tekenen heb je natuurlijk veel uitgebreidere uitleg en oefening nodig.

Websites:

 • www.style.com: Website met slideshows van de collecties van allerlei bekende ontwerpers. Leuk om inspiratie op te doen, maar ook goed voor je zelfvertrouwen om te zien dat zelfs gerenommeerde ontwerpers soms de plank finaal mis slaan 😉 .
 • www.craftygirls.nl: Nederlandse site over ‘craften’, oftewel zelfmaakprojecten van hoge kwaliteit die vaak ook verkocht (kunnen) worden. Heel gaaf om op rond te kijken, je wilt meteen je projectjes naar een hoger niveau tillen.
 • www.deviantart.com: Site waarop bizar goede tekenaars e.d. en mindere personen hun kunst- en vliegwerk presenteren. Veel manga/anime fan-based art (soms moet je bekend zijn met de serie om het te snappen), helaas ook veel emo-personen met bijbehorende ‘kijk-mij-interessant-depressief-zitten-doen’-foto’s. Desalniettemin zit er enorm mooi materiaal tussen. Mogelijke negatieve bijwerking: je kan er soms een minderwaardigheidscomplex door ontwikkelen. Ik wel in ieder geval.

Winkels:

 • De markt: Stoffen koop ik altijd op de markt, en dan met name bij de stoffenmarkt op dinsdag in het centrum van Eindhoven. Lekker goedkoop (veel kraampjes met stoffen voor 1 euro de meter, vaak tot hooguit 3 euro de meter, wat heel goedkoop is vergeleken met de prijzen in stoffenwinkels), en het zien en voelen van al die prachtige stofjes geeft mij altijd meteen duizend ideeën over wat ik er allemaal mee zou kunnen en willen maken. Als de verschrikkelijke verzamelaar die ik ben, heb ik inmiddels dan ook een flinke voorraad stofjes opgebouwd voor toekomstige projecten, waardoor ik nu van mezelf eigenlijk niet meer naar de markt mag, tenzij dat is om heel gericht te zoeken naar iets. Ook fournituren (aanverwante zaken zoals ritsen, knopen en naaigaren) zijn er trouwens vaak te vinden.
 • ’t Smitje te Eindhoven: Naar eigen zeggen de winkel met het grootste assortiment aan fournituren, handwerk- en hobby-artikelen etc in het zuiden van Nederland, en ik geloof ze meteen, ze hebben er werkelijk ALLES. De winkel heeft leuke kleine gangetjes die je leiden langs alles wat er allemaal in staat gestouwd, en bij het zien van alle mooie knopen, breigaren, stoffen, applicaties, handige hulpmiddelen en wat al nog meer, waan je je bijna in een schatkamer uit de verhalen van duizend-en-één-nacht, maar dan voor creatievelingen. Helaas wel flink duurder dan de markt, maarja, ook een veel groter assortiment, plus, je kunt er allerlei advies krijgen wat ook niet geheel onbelangrijk is.
 • Zeeman: Tegenwoordig koop ik hier mijn breiwol, het is heerlijk goedkoop en ze hebben inmiddels een aardig assortiment. Het is wel van mindere kwaliteit dan het garen van speciaalzaken zoals ’t Smitje, plus het assortiment wisselt nogal waardoor je niet altijd achteraf extra wol kan bijkopen, maar om lekker aan te klooien zoals ik doe is het ideaal. Ook breipennen en rondbreipennen zijn er te krijgen, ook heel goedkoop dus die heb ik toen maar meteen in alle beschikbare maten ingeslagen. Tegenwoordig verkopen ze ook voor Zeeman gedrukte breiboekjes, wederom behoorlijk goedkoop en leuk om inspiratie op te doen.
 • Een zekere kookspeciaalwinkel in Eindhoven (ja, die waar ik werk ja). In één woord briljant.

Overig:

 • De natuur: Of het nou een mooi natuurpark is, mijn eigen tuintje, een kamerplant of een irritante vlieg, ernaar kijken helpt mij bij het bedenken van nieuwe vormen.
 • Expositie ‘Stik Maar!’ (Museum Kempenland, Eindhoven): Expositie over handwerken in vroeger tijden in Brabant, die ik een tijdje geleden heb bezocht. Gaaf om te zien wat vroeger allemaal zelf werd gemaakt.
 • Reclamefolders: Leuk om te zien welke kleding er nu weer in is, en ideetjes op te doen onder het mom van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’. Ik scheur foto’s van leuke kledingstukken, combinaties of composities soms uit en stop ze in een map om later doorheen te kunnen bladeren.
 • KreaDoe Beurs 2010: Leuk om allerlei projectjes, materialen en technieken te zien. Vriendin I. en ik hadden trouwens wel het gevoel dat de de gemiddelde leeftijd op de beurs flink omlaag haalden! Ik miste de zelfmaakmode helaas, en er waren gigantisch veel stands voor scrapbooken en kaarten maken, waar ik persoonlijk niet zo veel mee heb.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s