Tarte tatin met peer

Tarte tatin en ik, wij gingen niet samen. Eerdere pogingen resulteerden in zwartverbrande karamel, en daarna in een goede karamel en een prachtige tarte tatin, maar dan op de keukenvloer (met de plakkerige kant onder, uiteraard). Poging drie daarentegen, die lukte wel!

Met peer in plaats van de traditionele appel, maar das minstens even lekker. Ik maakte een eenpersoonsversie (met 1 peer en 1 plakje bladerdeeg) dus dat werd wat rommelig, maar een kniesoor die daarop let.

Hoe maak je een tarte tatin?

Blok(je) boter in een koekenpan smelten. Suiker erbij scheppen, goed mengen en vooral niet te heet laten worden (verbrande suiker is vrij smerig). Schijfjes peer (of appel) erdoor wentelen, even laten stoven in het boter/suiker mengsel (inmiddels karamel geworden)

Is de koekenpan ovenbestendig? Dan een lap bladerdeeg over de peer heen en met pan en al hup de oven in. Is de koekenpan niet ovenbestendig dan eerst het peer/karamel mengsel in een ovenschaal doen en daar het bladerdeeg overheen leggen. Bakken tot het bladerdeeg gaar is, zo’n 15/20 minuten op 200 graden (geloof ik, houd het vooral zelf even bij). Pan/ovenschaal uit de oven halen.

Dan komt de truc: leg een bord ondersteboven op het bladerdeeg en keer de pan/ovenschaal samen met het bord om. Het bladerdeeg ligt nu op het bord met de peer en karamel eroverheen. Eet smakelijk!

Advertenties

Over Kat

Beginnende actieveling in de creatieve wereld, die graag haar maaksels aan de wereld wil laten zien.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tarte tatin met peer

 1. Klinkt lekker! En ziet er goed uit 🙂

 2. Prakkie zegt:

  Hoi Kat,

  “Het heeft de majesteit behaagd…”

  Wat lijkt me dit weer smullen! Omgekeerde perentaart!
  Tarte Tatin is sowieso one of my all time favorites. Tja altijd weer een tikkie tricky om te maken. Het klinkt zo makkelijk, maar o zo vlot te verknallen. Maar toch kan ik terugkijken op menig geslaagde poging. Het omdraaien van de taart, de karamel die over de appels stroomt. Even af laten koelen. Mes erin, klodder crème fraiche ernaast… Smullen! Ja, daar kom ik mijn bed voor uit hoor. Als ik dan ik bed lig hè, want gewoon overdag is natuurlijk ook een feestje en wel zo makkelijk. Je kan zelfs denken: waarom snachts maken? Beetje raar tijdstip. Maar goed, bij wijze van spreken dan.

  Kheb de dames Tatin (bedenkers van de taart) niet gekend, maar wat mij betreft zijn ze een lintje waard. Postuum wel eens waar, maar dat zal de majesteit niet deren. En jij dan bij leven eentje voor deze perenvariant! 🙂

  Dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s