Herfst

Het is officieel: niks geen zomerse temperaturen meer, vanaf nu is het definitief herfst, voor zover seizoenen definitief kunnen zijn dan. Bibberend reed ik naar de supermarkt, om spullen in te slaan voor wat extra warmte.

Vandaag als lunch: erwtensoep, dat past prima bij het gure weer, met lekker wat gember erdoorheen, dat werkt verwarmend. Als tussendoortjes warme perenmoes (rijpe peer in stukjes, beetje water erbij, tijdje laten pruttelen en de stukjes pureren – that’s all), of toastjes met zelfgemaakte kruidenboter. Glaasje rode wijn erbij, normaliter ben ik geen wijndrinker, maar bij dit weer vind ik het juist passend. En ten slotte maaltijdschotels met bijvoorbeeld ui en wortel, lekker aards. Jep, ik kom zo de herfst wel door!

In de erwtensoep ging:
– 250 g spliterwten
– 1 liter water
– blokje runderbouillon
– 2 tenen knoflook
– 1 meiraap/knolraap (knolselderij wordt meestal gebruikt)
– 2 uien
– 3 kleine winterwortels
– 1 prei
– 3 laurierblaadjes (op meerdere plaatsen ingescheurd zodat de smaak goed vrijkomt)
– paar plakjes ontbijtspek
– scheutje rode wijn
– blokje verse gember
– komijn
– zout, peper

Erwten goed wassen, dan met (schoon) water en bouillonblokje in een grote pan doen. 30 Minuten laten pruttelen, dan de in stukjes gesneden meiraap (of knolselderij), ui, wortel, prei, knoflook en de laurier toevoegen. Dat samen minimaal 45 minuten laten pruttelen onder af en toe doorroeren. Tussendoor de in blokjes gesneden spek, fijngesneden gember en scheutje wijn erdoor, samen met komijn, zout en peper naar smaak. Het mag rustig nog een tijdje op het vuur blijven staan, mijn erwtensoep staat meestal al gauw 2 uur op het vuur, maar niet vergeten af en toe goed door te roeren. De soep is lekkerder als het een dag vantevoren is gemaakt, en is ook prima in te vriezen!

In de kruidenboter:
– ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
– peterselie
– bieslook
– geperst knoflookteentje
– peper, zout
– (citroensap had ik niet op voorraad, maar dat wordt er vaak ook doorheen gegooid)

Alles mengen, terug in de koelkast zetten, liefst een uurtje of wat de smaken in laten trekken voordat het wordt gebruikt.

Eet smakelijk!

Advertenties

Over Kat

Beginnende actieveling in de creatieve wereld, die graag haar maaksels aan de wereld wil laten zien.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s