Scones

Ooit uit een pakje gemaakt, en hoewel dat goed te eten was, vond ik dat het vast ook wel op een simpeler manier (lees: minder suiker en vreemde toevoegingen) moest kunnen. En ja hoor!

Ik heb gekeken naar verschillende recepten zoals dit en dit, en nog een recept voor karnemelkscones uit een boek. Dat alles aangepast naar wat ik in huis heb, het gezonder/minder ongezond gemaakt door 50 g zelfrijzend bakmeel (=witmeel) te vervangen door volkoren meel, en de suiker door rijststroop.

De ingredienten voor 6 scones:

– 75 g zelfrijzend bakmeel
– 50 g volkoren tarwemeel
– 1 theelepel bakpoeder
– 30 g roomboter in kleine stukjes
– 100 ml biogarde
– 2 theelepels rijststroop
– snufje zout
– rozijnen naar smaak

Kneden, 6 schijven van 1 cm dik ervan maken, 15-20 minuten bakken op 180 graden. Smakelijk!

Traditioneel worden scones geserveerd met jam en clotted cream (en wat dat nou precies is, is mij na de nodige research nog steeds niet duidelijk helaas – ik gebruikte gewoon zuivelspread). In plaats van aardbeienjam pureerde ik wat overrijpe aardbeien in een pannetje met wat water, even laten pruttelen (en in mijn geval nog wat maizena erdoor omdat ik teveel water had gebruikt), en klaar is je aardbeiencompote. Niet zo mierzoet als jam, maar juist lekker fris door de lichtzure smaak!

Advertenties

Over Kat

Beginnende actieveling in de creatieve wereld, die graag haar maaksels aan de wereld wil laten zien.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Scones

  1. vlasje zegt:

    In Engeland zijn double cream en clotted cream algemeen, hier niet.

  2. Prakkie zegt:

    Hoi Kat,

    Tja, tikkie druk bestaan maakt dat reageren op jouw blog er wel eens bij inschiet. En aan mijn eigen blog kom ik ook nauwelijks toe.

    Ik wil nog even reageren op jouw scones-bericht. En dan met name de clotted (of clouted) cream. Clotted cream wordt gemaakt van rauwe melk. Dat is helaas hier niet te krijgen. Of je moet naar een boer en direct aftappen. Die rauwe melk wordt verwarmd (au bain marie!) of gestoomd, zodat de room uit die rauwe komt bovendrijven (als wolken = clouts) . Afscheppen, terugkoelen en smullen!

    Ik heb eens in Frankrijk zo’n stalletje op een weekmarkt zien staan. De boer verkocht rauwe melk (lait cru): het was me toch dringen! Vrouwen (tja, die stonden in de rij) met pannen en maatbekers en bakken, om maar flink in te slaan. Want laten we eerlijk zijn: de lekkerste kaas komt toch van rauwe melk, lekker boertig en puur, zonder tussenkomst van een fabriek (die er in de regel altijd weer zo mee aan de haal gaan dat et een heel ander product wordt). Neem een camembert: zo’n fabrieksding is bijna stopverf, maar een camembert au lait cru… Smullen!
    Bijgaand nog wat aardige filmpjes over clotted cream.

    http://www.bbc.co.uk/devon/outdoors/moors/dartmoor_diary/0403_contd.shtml

    Dag!

    • Kat zegt:

      Aha! Mmm, nou heb ik zin om dat uit te gaan proberen, jammer dat er geen boeren in mijn familie- en vriendenkring te vinden zijn…

      En succes met alle drukte hé, hoop voor je dat dat snel weer wat minder wordt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s