Preiquiche

Een gouwe ouwe bij ons thuis: preiquiche.

Valt altijd in de smaak, en moeilijk is het niet. Dit keer maakte ik ‘m met het volkorendeeg uit dit recept, vond ik zelf erg lekker, maar vriendlief is weer meer van bladerdeeg, wat we normaliter gebruiken.

Het recept:

– prei
– eventueel bosuitjes of wat ui
– hamblokjes of spekblokjes
– ei (ik gebruik 1 of 2 eieren voor 2 personen)
– slagroom of melk, of een combinatie daarvan
– nootmuskaat
– peper en zout (let op bij spekblokjes, die zijn al erg zout)
– bladerdeeg, volkorendeeg of iets in die richting
– paneermeel

Prei en eventuele ander groenten snijden, het vlees even bakken, de groenten erbij bakken tot de prei bijna gaar is. Nootmuskaat en peper/zout naar smaak erbij. In een kommetje de eieren loskloppen met slagroom of melk. Bakvorm of ovenschaal invetten, bekleden met deeg, paneelmeer over de bodem strooien, groenten/vlees erin, overgieten met het ei/melk/slagroom mengsel. In de oven, ik houd meestal de benodigde temperatuur voor het deeg aan. Uit de oven halen wanneer het deeg gaar is (meestal 25, 35 minuten).

Oprechte excuses voor de vage aanwijzingen, ik ben tegenwoordig nog meer dan normaal van het “we zien wel” dus zaken als hoeveelheden ingredienten, temperatuur en baktijden zijn allemaal volkomen willekeurig. O wacht, intuitief heet dat geloof ik.

Denk je “wat een aparte ovenschaal” dan vind ik dat niet zo vreemd: het is de onderste helft van een tajine, waarbij de bovenkant beschadigd was en de hele tajine toen is vervangen. De puntgave onderkant bleef toen over, en tja, weggooien is ook zo’n zonde: het is een mooie schaal van topkwaliteit, die zelfs direct op het fornuis kan worden gezet! Dus werd gevraagd of ik er misschien iets mee kon: nou, uiteraard!

Advertenties

Over Kat

Beginnende actieveling in de creatieve wereld, die graag haar maaksels aan de wereld wil laten zien.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s