Speculaasjes

Ken je ze, die ouderwetse houten mallen voor speculaaspoppen of -molentjes? Ik vind ze ontzettend leuk, wilde er stiekem ook wel eentje, maarja… Best wel duur, en die dingen liggen dan zo in de weg, want speculaas dat eet je nu ook niet iedere dag. Verstand won het van emotie, laten we zeggen.

Tot ik dit mini-molentje tegenkwam voor 2 euro. Okee, vooruit dan maar…

En werkelijk, ik heb me een week lang zitten verheugen op het maken van speculaas. Aftellen tot ik eindelijk mocht/kon gaan bakken.

Tips van de ‘meneer in de winkel’ waar ik het speculaasvormpje kocht: de speculaas een dag vantevoren maken, dan trekken de smaken extra goed in (bleek later ook in het recept te staan). En het vormpje een dag vantevoren goed in-oliën, en wanneer je gaat bakken elke keer de vorm vantevoren bestuiven met bloem. En het deeg krijg je weer uit de vorm door ermee op de plaat/aanrecht/whatever mee te slaan. Aha!

Mijn eigen tips: gebruik een thee-ei-tang-dingetje om de vorm te ‘bebloemen’, heb je zo’n ding dan snap je waar ik het over heb, heb je zo’n ding niet dan maakt het niet uit of je snapt waar ik het over heb, dan gebruik je gewoon een theezeefje. Oja, en de vorm niet te vol stoppen met deeg, want dan krijg je het er niet zo makkelijk meer uit. Denk aan innerlijke overpeinzingen à la “heb ik niet inmiddels een deuk in mijn bakblik geslagen?”.

Ik gebruikte dit recept uit mijn ‘Cupcakes en Koekjes’ boekje:
– 200 g zelfrijzend bakmeel
– 100 g boter
– 125 bruine basterdsuiker
– 1 mespunt zout
– 2 eetlepels melk
– 15 g speculaaskruiden
– evt. 20 gepelde gehalveerde amandelen

Alles bij elkaar doen, kneden tot een soepel deeg, afgedekt een nacht (of wat langer) laten rusten. Voor speculaasbrokken het deeg uitrollen of gewoon platduwen (speculaasbrokken hoeven geen schoonheidsprijs te winnen hè) tot circa 1 cm dik. Voor kleine speculaasjes de houten speculaasvorm bestrooien met bloem (voor ieder koekje opnieuw), deeg erin, meppen op bakblik tot het deeg eruit is, herhalen tot je zonder deeg zit of het zat bent. Bakken op 150 graden in 45 minuten.

Advertenties

Over Kat

Beginnende actieveling in de creatieve wereld, die graag haar maaksels aan de wereld wil laten zien.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Speculaasjes

  1. prakkie zegt:

    Hoi Kat,

    Wat zo leuk is aan jouw bericht, is dat de geur van speculaas bakken bijna door het scherm heen komt. Ik ben niet zo van koekjes bakken en zo, maar door jou berichtgeving krijg ik er wel zin in. Foto’sogen ook weer zo dishy! Roept ook beelden op uit vervlogen tijden: tegen Sinterklaastijd speculaas en pepernoten bakken. En dan meestal al op voordat die goedheiligman goed en wel voet op Hollandse bodem had gezet. Maar op andere momenten speculaas bakken kan natuurlijk ook! Ik bak oliebollen in de zomervakantie. En draai dan tijdens het bakken het liefs kerstmuzak. Hoe zonniger, hoe leuker. 🙂

    Dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s