Brusselse pannenkoeken

Ook wel ‘Brusselse wafels op z’n pannenkoeks’. Of gewoon ‘ik wilde Brusselse wafels maken maar bezit geen wafelijzer’. En dan kunt u vast wel bedenken hoe dat is gegaan.

In de koekenpan dus. Als je een echte wafel verwacht te proeven dan valt het tegen, maar ‘wafel’ no.1 was al lang en breed op voordat ‘wafel’ no.2 klaar was, dus er valt te concluderen dat het eindresultaat zeker niet tegenviel. En dat was zelfs nog zonder aardbeien. Ik kan helaas geen recept geven anders dan ‘het pak van de Boerenbond plus aanwijzingen op de achterzijde van het pak’. Maar mocht er iemand op ideeën zijn gebracht: googled en gij zult vinden. En ja, Brusselse wafels zijn schijnbaar inderdaad van het gehannes met eiwit opkloppen, ik heb dat uit misplaatste luiheid nog met de hand gedaan ook, vraag me niet waarom…

Advertenties

Over Kat

Beginnende actieveling in de creatieve wereld, die graag haar maaksels aan de wereld wil laten zien.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Brusselse pannenkoeken

  1. prakkie zegt:

    Hoi Kat,

    Tja, nou doe je het weer! Wat het is wat je hebt gemaakt maakt me feitelijk niet uit, want het beeld (foto) is weer zoo mouthwatering dat ik blind mijn tanden in die foto zet. Helemaal lekker! Zo culinair ondeugend kunnen aardbeien dus zijn! Maar ook: jouw inventiviteit lijkt soms grenzeloos. Ben daar jaloers op!

    Ik moet denken aan een kennis van mij ouders. Die maakte geen Brusselse wafels, maar “vlinders”. Ken je dat? Een beslagje en dan met een ijzer (een soort metalen hengel in de vorm van een vlinder) dat bakken in de olie. De vorm werd in het beslag gedoopt en ging dan in de hete olie. Even sissen en garen en klaar. Poedersuiker over het eindresultaat en wij met z’n allen eten! Nou, zeg rustig freten. Was ik nog maar een kleine Prakkie hoor! Maar wat een feestje was dat. Brabant, Uden. Is het een recept uit die streken?

    En zo roept jouw bericht opeens een wereld van warme herinneringen op. Mooi!

    Dank en dag!

    • Kat zegt:

      Dankje! Die vlinders ken ik niet helaas, en kan het jammergenoeg ook niet op het wereldwijdeweb vinden… Maar dat is dus een speciale vorm die daarvoor gebruikt wordt?

  2. prakkie zegt:

    Hoi Kat,

    Tja, twas ook voor mij even zoeken (op t www staat blijkbaar niet alles 😉 ), maar ik denk dat ik een aardig voorbeeld heb. Gezocht op “antiek beslagijzer” kwam ik via “Google afbeeldingen” deze blog tegen: http://dkcreatief.blogspot.com/search/label/Bakken.

    En hoewel de dame ze nogal bruin bakt (letterlijk!), zijn dit wel de vlinders en ijzers die ik bedoel. Zelfs letterlijk een vlinder! Ik kan me de vormen overigens herinneren van veeel dunner metaal (dikte: uitsteekvormpjes voor koekjes).
    Beslagje, hete olie, bakijzer met onderkant (de vorm) in het beslag, dan in de olie, goudgeel bakken, afkoelen op het bord en veel poedersuiker.

    Volgens mij is dat in Brabant en Limburg ook een traditie rond carnaval. Op de zelfde wijze worden dan “maskers” gebakken. Dat zullen ze daar diep in Brabo-land vast nog weten? Misschien bij een traditionele bakker?

    En wie weet vind je meer leuks op deze site van ook een zeer creatief iemand!

    Dag!

  3. Kat zegt:

    Bedankt voor de link, wat zien die er ontzettend leuk uit zeg! Ikzelf ben ze nog niet tegengekomen, en vriendlief de Limburger kende ze ook niet, maar vanaf nu hou ik mijn ogen daarvoor open ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s