Den Bosch

Gister heb ik lekker een dagje de toerist uitgehangen in het pittoreske stadje ‘s-Hertogenbosch. Compleet met kaartje van de VVV, die ik pas vond na er eerst minstens drie keer totaal gedesoriënteerd langs te zijn gedwaald (de Markt, daar zou de VVV zijn, maar de Markt in Den Bosch is groot, vandaar ook vast dat het met een hoofdletter wordt geschreven). Wat meteen ook bewees dat de €1,50 die dat kaartje kostte geen verspilde investering was.

Zelf woon ik al geruime tijd in Eindhoven, en hoewel het me daar prima bevalt, pittoresk is het niet te noemen. Eindhoven wordt vaak gekscherend ‘vijf aan elkaar gegroeide dorpen’ genoemd, en wat er al aanwezig was aan historische stadskern is in WOII ook nog eens vakkundig platgebombardeerd, of iets later afgebroken omdat men het maar in de weg vond staan. Niks geen brede grachten, statige herenhuizen, gezellige smalle kronkelstraatjes en verborgen steegjes.

Den Bosch daarentegen heeft dat alles wel, en in overvloed. Ik heb alvast wat plaatsten ‘gescout’ om later met vriendlief te gaan fotograferen! Heerlijk ook om rond te zwerven langs alle leuke winkeltjes daar. En ik moet dan uiteraard iedere kookwinkel, elke serviezenzaak en alle delicatessenwinkeltjes induiken, nu had ik die neiging vroeger al, tegenwoordig heb ik er ook nog eens een goed excuus voor: educatie. Want ik werk zelf in een kookwinkel, en aangezien iedere winkel een ander assortiment heeft komen er regelmatig mensen langs die ergens ‘iets’ hebben gezien wat wij niet hebben, en dan is het altijd handig om te weten waar ze het over hebben, om toch nog íets van alwetendheid uit te kunnen stralen. Wat overigens soms een hele opgave is, gezien de omschrijvingen “ja, ik zoek zo’n díng, je weet wel , zó’n ding (maakt nietzeggende gebaren), het is echt héél handig, ehm, voor bij het koken weet je wel?” Uhuh… Net als de “Ik heb bij een vriendin een heel mooi servies gezien, het is wit“, vergezeld van een hoopvolle je-weet-nu-vast-wel-wat-ik-bedoel blik.

Éen van de speciale winkeltjes daar is de Quilterij (de winkel achter de blog Fabricwonderland waar ik eerder naar linkte) En dat winkeltje was eigenlijk ook de voornaamste reden dat ik mijn uitje naar Den Bosch had gepland. Want voordat ik me aan het patchworkgebeuren waag, leek het me erg leuk om inspiratie op te doen en alvast te zien wat er allemaal voor verkrijgbaar was, aan materialen en hulpmiddelen. Heerlijk om door de kleine bundeltjes prachtige stoffen te rommelen, ik kon me niet inhouden en heb één klein bundeltje uitgekozen: vijf stofjes van ongeveer 25 x 28 cm per stuk, ik hoop genoeg voor mijn eerste kleine patchwork projectje. Quiltstoffen zijn een stukje duurder dan de stoffen die je meestal op de markt vind, maar ik vind ze een stuk prettiger aanvoelen, wat mij voor bijvoorbeeld een sprei of plaid wel zo fijn lijkt. Dus tegen de tijd dat ik aan een groot project bezig ga, breng ik ze zeker weer een bezoekje.

Ook kreeg ik een aantal tips van de dame in de winkel, zij vertelde dat een rolmesje (of ‘rotary cutter’) ontzettend handig is als je met grote projecten bezig gaat en veel meters maakt, maar dat je ook een grote snijmat en quiltlineaal nodig hebt om er goed gebruik van te kunnen maken, in totaal een euro of 90, dus dat het verstandig was om dat pas aan te schaffen als je zeker weet dat je ‘verslaafd’ bent. Verder liet ze een stevig transparant kunststof blad zien waar je in kan knippen of snijden om zo een mal te maken voor de stof. Omdat je bij patchwork veel kleine stukjes stof nodig hebt met telkens dezelfde afmetingen, leek me dat ontzettend handig, dus dat heb ik gekocht, samen met een zilverkleurig potlood om te markeren, zilver is namelijk een kleur die je op bijna alle stoffen kunt zien. En een potlood werkt hopelijk een stuk nauwkeuriger dan het kleermakerskrijt waar ik nu mee werk. Kijk, dat zijn dan weer van die handige tips, en voor een paar euro handige hulpmiddeltjes, én een hoop inspiratie, mijn bezoek is geslaagd!

Ik sta te popelen om aan mijn eerste patchwork projectje te beginnen, maar eerst nog even een paar andere projectjes afmaken…

Advertenties

Over Kat

Beginnende actieveling in de creatieve wereld, die graag haar maaksels aan de wereld wil laten zien.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Den Bosch

  1. Pingback: Het handzame speldenkussentje | kat's crea blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s