Perenrechthoekjes met espresso-glazuur

Zijn appels niet altijd met peren te vergelijken, onderling uitwisselbaar zijn ze vaak wel. En zijn appelschijfjes op bladerdeeg smakelijk, dan is dat met peer vast ook het geval, was mijn gedachte. En dat bleek nog te kloppen ook. Ik vond het zelfs lekkerder dan met appel!

In de Allerhande stond een recept voor cupcakes met espressoglazuur, en dat glazuur leek me erg smakelijk bij peer. Het recept van het glazuur kwam neer op het au bain marie smelten van witte chocolade met wat instant koffie poeder erdoor, ik gebruikte instant koffie korrels. Omdat dat, eenmaal gesmolten, witte chocolade met korrels bleef (ipv een egaal lichtbruin glazuur) heb ik er wat melk bijgedaan, dat hielp. Eerst niet, toen werd het een vaste massa hoeveel ik het ook verhitte, maar nog wat extra melk loste het probleem (letterlijk) op.

Het glazuur blijft nu alleen zacht, of dat de bedoeling was weet ik niet maar stapelen (en dus bewaren) is wat lastig zo. Maar dan moet het maar meteen opgegeten worden, niet?

Advertenties

Over Kat

Beginnende actieveling in de creatieve wereld, die graag haar maaksels aan de wereld wil laten zien.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Perenrechthoekjes met espresso-glazuur

 1. prakkie zegt:

  Kat, let op ik ga even op een handige manier twee berichten van jou aaneen koppelen om er dan in één keer op te reageren. Uhhh, moest daar zelfs ook even over nadenken.

  Want die vruchtencompo met cognac, en jouw enthousiasme “ik vind drank ik eten
  wel lekker” deed mij denken aan een geweldig receptje (nagerechtje) dat ik jaren geleden wel eens maakte: “Pere tri colori”. Ooit ontstaan om na Italiaans tafelen een nagerecht te maken in de driekleur van Italië. En dat was me smullen!
  Hoofdbestanddelen zijn peren en port (of een rode zoete Italiaanse wijn als je consequent wilt zijn).

  Naar je nu weet: zoek een mooie port uit 😉 . Neem een peer of vier à vijf. Schil de peren, maar houd steeltje eraan (want dat staat leuk). Doe in een pan de geschilde peren, klok er de port bij zodat de peren (flink) onderstaan, doe er een stokje kaneel bij en een schijf verse limoen. Opzetten en peren zachtjes laten garen in de port. Dat kan een uurtje duren. Haal de peren uit de port, verwijder kaneel en limoenschil, doe een schep of wat suiker bij de port (niet te zuinig) en kook nu de portsaus in. Dat mag echt tegen het stroop aan! Dat kost even tijd.

  Bereiding bestaat uit een peer (rood) een bolletje vanille-ijs (wit) en een bolletje pistache-ijs (groen; o jee, Kat en pistache… Nou ja, dan doe je muntijs, of iets anders groens (takje munt)): de Italiaanse vlag! De portstroop erbij om er rijkelijk over heen te doen. Freten!

  Vind overigens die flambeeract van jou met banaan, ijs en aardbei gewaagd maar leuk! En lijkt me smullen. En soms moet je ook maar niet zo op het visueel aspect letten hoor. Als het smullen is, is het toch goed? En die perenrechthoekjes lijkt me geweldig. Het glazuur springt spontaan van mijn tanden als ik naar de foto kijk, maar een mens moet er wat voor over hebben om te smullen.

  Ik denk nu: ken jij sabayon? Dat zal je ook vast smullen vinden.

  Kortom, mouthwatering berichten van jouw kant!

  Dag (en woef van Blaffie!)!

 2. Kat zegt:

  Haa, dat klinkt zeer smakelijk! Sabayon klinkt vagelijk als iets dat ik ooit wel ben tegengekomen, maar ik kan me zo niet bedenken wat het ook alweer was.

 3. prakkie zegt:

  Hoi Kat,

  Sabayon (in Italië Zabaione) is een mengsel van eigeel, suiker en witte wijn, dat schuimig au bain marie wordt geklopt tot een soort vla. Dat doe je dan over een bord (of schaaltje) met verse vruchten naar keus en dan smullen! De rest van de avond niets meer doen, want je wordt er reuze loom en vrolijk van. Maar o, o, o wat smullen!
  En gelijk veel maken hè, niet van dat zuunige.

  Kvond een filmpje van een koude (?) en een warme versie. Je moet even niet op het haar en de rollende “rrrrr” letten. Wel leuk!
  http://www.foodtube.nl/video/1132/Sabayon-maken

  Een ander voorbeeld is van Duitsche makelij (nu maar hopen dat dat geen oude 40-45 wonden openrijt…).

  Heinrich hier gebruikt wel erg weinig wijn, dat mag best een glas zijn. En (jij) als likeurliefhebbster is een scheutje dit of dat erbij ook smullen. Je wordt al vrolijk bij het kloppen. Ja echt!

  Afijn, zie Youtube en c.s. voor allerlei variaties.
  Smullen gegarandeerd!

  Vrolijke avond! 😉

  Dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s