Appelvierkantjes

In de zoektocht naar nieuwe manieren om appeldingen te bakken zonder er teveel bladerdeeg doorheen te jagen, ditmaal: appelvierkantjes.

Voor 12 stuks heb je 3 plakjes bladerdeeg nodig, 2 appels, en wat banketbakkersroom. Behoeft geen uitleg denk ik, maar voor het geval dat: Bladerdeeg in kwarten snijden, appel in dunne plakjes, banketbakkersroom op bladerdeegvierkantjes smeren, plakjes appel erop leggen, en hup de oven in.

Kan ook gewoon zonder banketbakkersroom, maar met de room smaakt het nog veel beter. Oja, na het bakken wat abrikozenjam eroverheen smeren schijnt ook erg lekker te zijn, maar dat had ik niet op voorraad helaas. Wellicht, als je geen banketbakkersroom maar wel abrikozenjam hebt, is de jam ipv de room op het bladerdeeg smeren ook erg smakelijk?

Advertenties

Over Kat

Beginnende actieveling in de creatieve wereld, die graag haar maaksels aan de wereld wil laten zien.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Appelvierkantjes

  1. MMMMM dat ziet er weer smakelijk uit! ’t Is maar goed dat ik geen banketbakkersroom in huis heb, anders ging ik nu ongezonde dingen maken. En dat tijdens de vasten ;). Waar koop jij je room eigenlijk?

  2. Kat zegt:

    Ai ja, de vasten… Gelukkig maar dat ik atheïst ben ;).
    Mijn banketbakkersroom komt van de Boerenbond, boven de rivieren heten de winkels Welkoop geloof ik. Één van mijn favoriete winkels overigens ;). Haal er vooral tuindingen, maar ze hebben ook een bakafdeling. De room is van het merk Soezie, het is een poeder waar je melk bij moet doen en that’s it. Erg fijn ook als je maar kleine hoeveelheden nodig hebt.

    Overigens, qua ongezondheid, het valt juist erg mee daarmee! Zeker als je de room weglaat, dan zal het hooguit 50 kcal ofzo zijn (ja, ik ben ook maar eens gaan opletten met alle maaksels ;)). Moet je het wel bij 1 of 2 stuks laten per keer, en niet meteen 4 tegelijk eten zoals ik…

  3. Oooh, héél gezond ;). En ik vast niet zo serieus als het klonk.
    Met het oog op een mogelijk bezoek van mij aan jou (zie je mail): als je nog bij de Boerenbond komt, wil je dan een pakje room voor me meebrengen?

  4. Kat zegt:

    HAAAAA… heb ik mooi een excuus om daar weer ns langs te gaan ;).

  5. Prakkie zegt:

    Hoi Kat,

    Ik dacht ook al eens bij jouw probeersel van appelflans: ken jij tarte tatin? Of trap ik nu een open deur van jewelste in? Zo simpel, maar soo freten! Dus als je nog eens iets met appel wil maken…. Laat maar weten.

    En wat een vondst die roompoeier, aanlengen met melk klaar!
    Ik heb eens van een hardcore survivalliefhebber gehoord, dat als ie weer eens op wandeltocht door de Sahara ging zakjes water in poedervorm mee nam. Hoefde je alleen maar aan te lengen met water en drinken maar! Zoo handig!

    (“Hé Prakkie, heb jij niets beter te doen dan dit soort flauwekul???”)

    Uhhhhh, nee. Verveel me helemaal te pletter. Zoo heerlijk!
    Weet je wat? Ik ga taart bakken! Met van die poeierroom 🙂

    Dag!

    • Kat zegt:

      Haa, taart! Altijd leuk tegen verveling. En wat betreft de tarte tatin, leuk dat je het vraagt. Aldus, zo’n twee weken geleden:

      – Poging 1: een zwarte rokende massa in mijn koekenpan (eerst suiker laten caramelliseren, en daarna bedenken dat het te weinig is en er vervolgens nog wat suiker bijgooien, is GEEN goed idee…)

      – Poging 2: caramelsaus: check. Appels in caramel even meebakken: check. Appels+caramel+deeg in ovenschaal bakken: check. Ovenschaal proberen om te keren op een bord, drie keer raden…

      Ovenschaal gleed ondersteboven van het bord en vervolgens van het aanrecht af. Vloer was helaas niet bepaald schoon genoeg om van te eten. Inmiddels was mijn suikerspiegel dermate gedaald dat ik niet de mentale flexibiliteit aan de man kon brengen voor een poging 3. Die staat dus nog op de planning.

      Er zijn speciale tarte tatin schalen (set van schaal en plateau) op de markt, ik weet nu waarom. Maargoed, ik ga later nog 1 poging met ovenschaal doen, in het kader van ‘driemaal is scheepsrecht’!

  6. Prakkie zegt:

    O Kat, vergeet ik dat nog: ik denk dat die appelvierkantjes van jou nòg meer smullie zijn met een gulle schep/klodder creme fraiche. Water loopt mij in ieder geval ik de mond.
    Ik ga het uitproberen hoor!

    Dag!

  7. Prakkie zegt:

    Tarte tatin.
    Je kent het! En geprobeerd! Dat is sterk.

    Tja, en met zoveel tarte-tatin-tegenslag leg ik óók het moede hoofd in de schoot hoor.

    Ik denk wel: heb je de suiker in wat vocht (water?, champie?) verwarmd (vocht verdampt, suiker bruint en caramelliseert).

    En ja, het keren der taart is een trickie moment. Kwestie van oefenen. Maar ja, hoeveel taarten wil je oefenen… En anders kleinere overschaal? Of zeg ik nu iets heel onhandigs.

    Begrijp in ieder geval dat je niet op receppie zit te wachten.

    Sterkte in deze strijd!

    • Kat zegt:

      Hmmmm, wat vocht bij de suiker doen had ik inderdaad niet gedaan, want stond niks over in het recept dat ik braaf volgde, maar het klinkt vrij logisch om dat wel te doen nu je het zegt. Ik ga ’t eens proberen, bedankt :D.

      Oja, en wat betreft de ovenschaal: ik had al een flink kleine schaal gebruikt, maar ben gewoon bij tijd en wijle gezegend met twee linkerhanden, daar is niks tegen opgewassen ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s